Ahtisaari Ja Namibia / About Cmi

Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen. Jo ennen virallisen haastattelun alkua muistelemme Namibiaa ja sen itsenäistymisprosessia jossa Ahtisaaren rooli oli ainutlaatuinen.


Friends For 40 Years Presidents Highlight Namibia As An Encouraging Example Of Peace Cmi

Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa.

Ahtisaari ja namibia. Vuonna 1977 Ahtisaari aloittaa toiminnan YKn Namibia-valtuutettuna. Tehtävä ei ollut helppo. Ohjelmassa hän reflektoi uraansa ja vaiheita jotka veivät hänet tähän pisteeseen urallaan.

Eeva Ahtisaari oli paikan päällä näkemässä kun apartheidilla nujerretut namibialaiset saavuttivat itsenäisyyden. Suomella on oma soppansa ja historiansa tässä. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai vastuulleen maan itsenäisyysneuvottelut.

Namibian presidentti Sam Nujoma moittii kirjassaan presidentti Martti Ahtisaaren toimia YKn edustajana Namibiassa. Mainos uutinen jatkuu alla Namibiaan. Muistan itse evakkoperheen lapsena mikä merkitys oli karjalaisten yhteisöllä kun asetuttiin uudelle paikkakunnalle.

Vaikka meidän ei. Ei minua eikä YK. Koiviston suurin virhe oli vähätellä Viron.

Kylmän sodan aikana Namibian itsenäistyminen ei etene. Minä ja mieheni Martti Ahtisaari olemme sitä mieltä että näitä hyviä suhteita täytyy ylläpitää. Eeva Ahtisaari laskeutui miehensä Martti Ahtisaaren kanssa Namibian pääkaupungin Windhoekin lentokentälle maaliskuun lopussa vuonna 1989.

Areena on Suomen suurin netti-tv ja radio. Olen huomannut että monihan hekottaa ja nauraa sille että eihän Suomella ole mitään tekemistä siirtomaaiden kanssa sillä eihän itsenäinen Suomi harjoittanut kolonialismiaa. Hän kertoo olevansa hirveän tyytyväinen siihen että Luterilaisen maailmanliiton tuorein yleiskokous järjestettiin juuri Namibiassa.

Vuonna 1978 Ahtisaari perheineen siirtyy New Yorkiin. Nujoman mukaan Ahtisaari oli lopulta kiinnostuneempi omasta urastaan YKssa kuin velvollisuuksistaan itsenäisyyteen pyrkivässä Namibiassa kirjoittaa aamun Helsingin Sanomat. Ahtisaaresta tuli liikkeen luottomies ja hänet nimitettiin YKn Namibia-valtuutetuksi.

Vuonna 2008 Ahtisaari vieraili Ykkösaamussa tuoreeltaan nobelistiutensa julkistamisen jälkeen. Historiassa se oli toisin. Toisaalta Ahtisaari ymmärtää myös sen että vieraantuminen ja ajautuminen erilaisiin populistisiin puolueisiin tai ääriliikkeisiin johtuu tunteesta että kansalaiset eivät tule kuulluiksi.

Etelä-Afrikka pitää maata hallussaan ja SWAPO-järjestö käy sotaa sitä vastaan. Ahtisaaren toimipaikka 1970-luvulla oli Tansaniassa Dar es Salaamissa mutta hän toimi samalla Sambian Somalian ja Mosambikin lähettiläänä. Hän hoitaa suhteita myös Sambiaan Somaliaan ja Mosambikiin.

Venäjällä oli halua luoda Kosovosta Kyproksen ja Lähi-idän tyylinen jäätynyt konflikti. Valitettavasti nämä naurajat ovat väärässä. Molemmat olivat presidenttejä mutta Ahtisaari ratkaisi Namibian ja Bosnian kriisit ja sai lopulta Nobelin rauhanpalkinnon.

Lähettiläsura loi pohjan Ahtisaaren suhteille Namibian vapautusliikkeeseen. Sekä Ahtisaari että Koivisto tekivät presidentteinä ollessaan lukuisia virheratkaisuja joten täydellisiksi ei voi kutsua kumpaakaan. Kun Ahtisaari meni maahan ensimmäistä kertaa vuonna 1989 siellä ei vielä juuri ollut turisteja.

Suomalainen Ambomaa ja Ahtisaaren rauhan Martit. Erityisen kovaa kritiikkiä Ahtisaari saa toimistaan keväällä 1989 jolloin Namibian tulitauko. Namibia julistautui pitkien neuvotteluiden jälkeen itsenäiseksi valtioksi maaliskuussa 1990.

YK oli itsenäisyyden puolella ja nimesi Ahtisaaren vuonna 1976 Namibia-lähettilääkseen. Katso Martti Ahtisaari ja Namibian itsenäistyminen Yle Areenasta. Horisontissa keskustellaan lisäksi ruokaturvasta ja oikeudesta ruokaan.

Mukana ovat tietokirjailija blogisti Laura Kihlström ulkoministeriön johtava asiantuntija Hanna Rinkineva sekä. Koivisto kamppaili puolet kaudestaan Suomen vahvan markan puolesta ja hävisi. Hän kertoo kaikista hänen vaikeista rauhanneuvotteluistaan vaikeimman olleen Kosovon.

Toivottavasti yhä useammat ihmiset löytäisivät Namibian matkailumaana ja saisivat kokea sen luonnon ja ihmiset Eeva Ahtisaari sanoo.


About Cmi


Martti Ahtisaari


Martti Ahtisaari Wikipedia


Martti Ahtisaari Wikipedia


Martti Ahtisaari Photo Gallery Nobelprize Org


Martti Ahtisaari Wikipedia


Presidentti Ahtisaaren Mukaan Namibia On Meillekin Esimerkki Evl Fi


Nobel Laureate Martti Ahtisaari On Youth And Peace Youtube


Poikavauva Sai Ison Nimen Nyt Martti Ahtisaari Makanga Kertoo Miksi Namibia Tarvitsi Suomalaista Rauhanrakentajaa Suomenkuvalehti Fi


Eeva Ahtisaari Wikiwand


Namibia 30 Vuotta Suomalaisilla Oli Merkittava Rooli Namibian Itsenaistymisessa Suomen Lahetysseura


Martti Ahtisaari Wikipedia


H E President Martti Embassy Of Namibia In Finland Facebook


Martti Ahtisaari Full Interview Namibia Documentary Series Youtube


Martti Ahtisaari Wikipedia


Martti Ahtisaari Wikipedia


Presidentti Ahtisaari Palasi Namibiaan Suomesta Pitaisi Tulla Tanne Katsomaan Mallia Tasa Arvoon Ulkomaat Hs Fi


Martti Ahtisaari Wikipedia


Martti Ahtisaari Wikipedia

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url